Ziemniaki

Ziemniaki (znane także jako kartofle, pyry) to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Każdy z nas na pewno nie raz jadł je, głownie jako dodatek do obiadu. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że ziemniaki są bardzo zdrowe i nie mają wielu kalorii. Każdy ziemniak zawiera skrobię, potas, wapń oraz witaminę C (około 16 mg na 100 g). Wbrew powszechnej opinii ziemniaki nie tuczą, ponieważ 100 g ziemniaków (około 2 średniej wielkości bulwy) to około 65 kcal. Ważnym aspektem jest także sposób ich przyrządzenia. Ponadto w ziemniakach znajdziemy także witaminę A, E, B1, B2, B3 oraz B6. Na częste spożywanie ziemniaków powinni uważać przede wszystkim ludzie cierpiący na nadmiar potasu we krwi np. osoby z niewydolnością nerek. Ziemniaki to bardzo niedoceniane w naszym kraju warzywa, które warto włączyć w swojej diecie. Są także składnikiem wielu produktów dla niemowlaków i dzieci.