

Kimbo – Classico Dolce Aromatico włoska kawa mielona – 250 g
Analiza składu
Arabica (inne produkty z tym składnikiem)
Arabica to jedna z najpopularniejszych odmian kawy na świecie. Razem z robustą zdominowały rynek i praktycznie w sklepach znajdziemy tylko te dwie odmiany. Ziarna arabiki są płaskie, mają lekko zielonkawy kolor i nieco podłużny kształt. Kawa arabica jest delikatna i dosyć łagodna w smaku. Zazwyczaj jest ona uprawiana na terenie Afryki oraz Ameryki Południowej. Kawa arabica jest uważana za jedną z najwspanialszych odmian kawy, a jej uprawa jest wymagająca. Na rynku znajdziecie wiele odmian arabiki, które różnią się smakiem, aromatem oraz ceną.
Robusta (inne produkty z tym składnikiem)
Robusta jest nazywana także kawa kongijską. W porównaniu do arabiki jest ona łatwiejsza w uprawie, jej krzewy są bardziej odporne na szkodniki oraz warunki pogodowe. Jej ziarna są mniejsze i owalne. Robusta to odmiana kawy, które jest ostrzejsza w smaku, bardziej pobudza (zawartość kofeiny 2-4%) i ma gorzki posmak. Dzięki temu, że jest łatwiejsza w uprawie jest też tańsza i bardzo często stosowana w mieszankach kaw dostępnych w sklepach. Jeżeli chcesz, aby kawa zdecydowanie bardziej Cię pobudziła wybierz ziarna robusty.