Popularne odmiany jabłek. Jakie jabłka wybrać?

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju. Dzięki ogólnej dostępności i niewysokiej cenie bardzo często sięgamy po ten owoc, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Oprócz klasycznego spożywania jabłek na surowo możemy z nich przygotować wiele przetworów takich jak dżemy, konfitury, marmolady czy różnego rodzaju musy. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciast, a pieczone jabłka z cynamonem to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. Owoc jabłoni może zapobiec rakowi jelita grubego, chroni przed zawałem, wspiera pracę mózgu i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Kupując jabłka stajemy często przed sporym wyborem, ponieważ za każdym razem dostępnych jest wiele odmian. Standardowo możemy podzielić je na jabłka słodkie, słodko-kwaśne oraz kwaśne. Te ostatnie mają najwięcej witaminy C. Sprawdź nasze zestawienie 13 najpopularniejszych odmian jabłek, dzięki któremu dowiesz się nieco więcej na temat ich pochodzenia, wyglądu oraz smaku.

Antonówka
Stara odmiana jabłek pochodząca z Rosji. Średniej wielkości owoce posiadające zieloną, gładką i błyszczącą skórkę oraz bardzo soczysty, kwaskowaty smak. Dojrzały owoc ma specyficzny, landrynkowy zapach. Dzięki swojemu specyficznemu smaku antonówka jest wykorzystywana między innymi do produkcji soku, a nawet różnego rodzaju nalewek.

Gloster
Piękne jabłka o charakterystycznym stożkowatym i asymetrycznym kształcie. Charakteryzuje je słodki i soczysty, białozielonkawy miąższ. Skórka tej niemieckiej odmiany prawie w całości jest pokryta rumieńcem.

Golden delicious
Średniej wielkości jabłka o przepięknej złoto-zielonej barwie. Są bardzo popularne w polskich sklepach, możemy je także spotkać w przydomowych ogródkach. Owoce posiadają słodko-winny, średnio soczysty miąższ, który jest ceniony przez wszystkich fanów jabłek. Golden delicious należy do najsmaczniejszych odmian deserowych jabłoni.

Jonagold
Amerykańska odmiana jabłek, którą bardzo często możecie spotkać w sklepach. Charakteryzuje je kremowa skórka i czerwono-pomarańczowy rumieniec. Są słodkie i niezwykle soczyste, dzięki czemu bardzo uniwersalne. Nadają się do jedzenia na surowo, deserów, a nawet do faszerowania mięs.

Landsberska
Jabłka Reneta Landsberska zostały wyhodowane w 1840 roku w Gorzowie Wielkopolskim. Niestety obecnie nie jest powszechnie uprawiana w naszym kraju, ale jabłka oznaczone nazwą Reneta Landsberska możemy znaleźć odwiedzając niemieckie sklepy i jarmarki. Jest to odmiana o dużych owocach, które charakteryzuje zielonożółta skórka. Ze względu na swój smak jabłka Landsberska świetnie nadają się do przygotowania szarlotki.

Ligol
Polska odmiana jabłek, którą bardzo często znajdziemy w sklepach. Powstała ze skrzyżowania odmiany Golden Delicious z odmianą Linda. Jabłka Ligol posiadają kulisto-stożkowaty kształt oraz charakterystyczną zielono-czerwoną, błyszczącą skórkę. Miąższ jest soczysty, słodko-kwaskowaty, kremowy i bardzo smaczny.

Lobo
Odmiana jabłek pochodząca aż z Kanady. Są to jesienne jabłka o charakterystycznej, czerwonej skórce. Miękkie, słodko-kwaśne owoce można spotkać odwiedzając jarmarki i popularne dyskonty w naszym kraju.

Mutsu
Japońska odmiana jabłoni znana także pod nazwą Crispin. Jabłka Mutsu należą do najsmaczniejszych odmian deserowych, a dzięki sporej odporności na choroby możemy je spotkać w przydomowych ogrodach. Charakteryzuje je duży, kulisty kształt, zielona skórka oraz soczysty, lekko kwaskowaty miąższ. Mutsu to doskonała odmiana do przygotowania różnego rodzaju przetworów. Dostępne są w sklepach od grudnia, nawet do końca marca. Jabłka tej odmiany są także wykorzystywane m.in. do produkcji cydru.

Boskoop
Piękna z Boskoop, bo tak nazywana jest ta odmiana jabłek pochodzi z Holandii. Duże, baryłkowate owoce wykorzystywane są do przerobów oraz do jedzenia na surowo. Silnie ordzawiona skórka średniej grubości, soczysty i kruchy miąższ, w którym możemy wyczuć korzenny posmak.

Red jonaprince
Jabłka Red jonaprince (mutacja odmiany Jonagold) charakteryzują się kulisto-stożkowym kształtem oraz sporym rozmiarem (wielkość jabłka średnio 75-85 mm). Błyszcząca i gładka skórka ma bardzo intensywny bordowy, wręcz rubinowy kolor. Jabłka Red jonaprince, dzięki swojej barwie, posiadają sporą zawartość antocyjanów, które mają właściwości przeciwnowotworowe i prozdrowotne.

Spartan
Odmiana Spartan została sprowadzona do naszego kraju w latach 70. XX wieku. Powstała poprzez skrzyżowanie odmian jabłoni McIntosh i Yellow Newton. W obecnych czasach jest uprawiana rzadziej, jednak dalej możemy ją spotkać w przydomowych ogrodach oraz starych sadach. Lekko spłaszczone, kuliste owoce są pokryte rozmytym, czerwonym rumieńcem. Posiadają delikatnie kwaskowaty, ale bardzo soczysty miąższ.

Szampion
Jedna z najbardziej popularnych odmian jabłek w Polsce. Możemy je spotkać także pod nazwą Champion lub Sampion. Odmiana ta pochodzi z Czech i została wyselekcjonowana w 1970 roku, dzięki skrzyżowaniu odmian Golden Delicious i Koksa Pomarańczowa. Bardzo aromatyczny, soczysty i słodki miąższ z delikatnie odczuwanym kwaskowatym akcentem ma sporo fanów w całej Europie. Skórka jabłka Szampion jest zielonkawożółta, pokryta koralowo-czerwonym rumieńcem.

Szara reneta
Szara Reneta to najprawdopodobniej klasztorna odmiana jabłek, która nie ma pięknego wyglądu. Jednak doskonale nadają się do różnego rodzaju przetworów, suszenia oraz do wypieku ciast. Skórka jabłek tej odmiany jest gruba i chropowata, a miąższ kwaskowaty, z delikatną korzenną nutą.