Naturalne źródła potasu z warzyw i owoców

Potas to jeden z minerałów, który jest nam niezbędny do życia. Jego niedobór może między innymi powodować skurcze mięśni, zdenerwowanie, zmęczenie, nadciśnienie czy obrzęki nóg i rąk. Osoba dorosła powinna dostarczać z pożywienia około 2000–3000 mg potasu każdego dnia. Jednak gdzie go znajdziemy najwięcej? Możemy wybrać m.in. łososia lub wodę mineralną bogatą w potas. Możesz także wybrać zdrowe warzywa i owoce, które oprócz potasu dostarczą Ci innych minerałów i witamin. Przygotowaliśmy dla was zestawienie 11 owoców i warzyw, po które warto sięgnąć, gdy chcemy zwiększyć poziom potasu w naszym organizmie.

Suszone morele (1666 mg potasu w 100 g produktu)

Suszone morele są niezwykle smaczne, a zarazem bardzo słodkie. Dzięki temu możemy je bez problemu spożywać od razu po zakupieniu lub dodać je do deseru. Pamiętajcie jednak, że suszone owoce zawierają sporo kalorii (suszone morele 284 kcal/100 g). Oprócz sporej ilości potasu jedząc suszone morele uzupełnimy swoją dietę o takie witaminy i minerały jak żelazo, wapń, fosfor, witaminy B, C i PP. Są one także świetnym źródłem błonnika.

Figi suszone (938 mg potasu w 100 g produktu)

Choć suszone figi kojarzą się głównie z sporą ilością wapnia, to niewiele osób zdaje sobie sprawę, że są także bogatym źródłem potasu. Nie brakuje w nich również błonnika pokarmowego, więc często są polecane przy problemach jelitowych. Minusem suszonych fig jest jednak dosyć wysoki indeks glikemiczny (40), przez co nie powinny po nie sięgać osoby chore na cukrzycę.

Awokado (600 mg potasu w 100 g produktu)

Lubiane i coraz bardziej znane w naszym kraju awokado to skarbnica zdrowia dla naszego organizmu. Wewnątrz tego fenomenalnego owocu znajdziemy oprócz potasu także likopen, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę. Warto jednak wspomnieć o tym, że awokado jest najbardziej kalorycznym owocem (160 kcal/100 g). Mimo to warto po nie sięgnąć i zjeść w dowolnej postaci. Z awokado możesz zrobić także smaczny deser, czy koktajl.

Szpinak (558 mg potasu w 100 g produktu)

Szpinak to ulubiony produkt znanego z kreskówki i komiksów marynarza Popeye. Po zjedzeniu puszki szpinaku od razu nabierał mocy i siły. Choć na co dzień nie warto wierzyć we wszystko co widzimy w kreskówkach, to akurat po szpinak warto sięgać. Oprócz tego, że znajdziemy w nim sporo potasu pomoże on uzupełnić niedobory magnezu oraz innych minerałów i witamin. Liście szpinaku cechują się także sporą zawartością beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, czyli popularnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe.

Banany (395 mg potasu w 100 g produktu)

Banany to owoce, które zyskały niesamowitą popularność w naszym kraju. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że posiadają one sporo potasu, magnezu, pektyn, kwasu foliowego i witamin. Są słodkie, dzięki czemu możemy z nich przygotować smaczny deser lub ciasto, a gdy nie mamy czasu wystarczy je umyć, obrać ze skórki i zjeść. Banany to także świetny pomysł na dostarczenie potasu poza domem, ponieważ bez problemu możemy je zabrać ze sobą w plecaku czy torebce.

Ziemniaki (357 mg potasu w 100 g produktu)

Ziemniaki to jedno z najbardziej ulubionych, a zarazem najpopularniejszych warzyw w Polsce. Na pewno nie raz lądowały na Twoim talerzu, a w niektórych domach są nieodłącznym elementem każdego obiadu. Są tanie, smaczne, sycące, a przy okazji bogate w wiele cennych składników m.in. w potas, beta-karoten, fosfor i witaminę C.

Bataty (337 mg potasu w 100 g produktu)

Bataty nazywane także słodkimi ziemniakami to świetne źródło węglowodanów. Ugotowane smakują nieco podobnie co przyrządzona w ten sam sposób marchew. Posiadają wiele korzystnych dla naszego zdrowia minerałów i witamin. Bataty możesz jeść w postaci ugotowanej lub upieczonej w piekarniku w postaci frytek lub chipsów. Są świetnym dodatkiem do zup, a nawet można z nich zrobić ciasto. Jak widać są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale także mają wiele zastosowań w kuchni.

Seler (320 mg potasu w 100 g produktu)

Mało z nas zdaje sobie sprawę, że w selerze znajduje się aż 86 cennych składników. To popularne w naszym kraju warzywo jest bogatym źródłem potasu, wapnia, cynku oraz witamin. Ponadto seler wzmacnia układ odpornościowy, polepsza pracę serca, działa wspomagająco na układ pokarmowy oraz przyspiesza przemianę materii. Koniecznie dodaj seler jako stały składnik Twojej diety, o ile nie jesteś na niego uczulony/uczulona.

Kiwi (290 mg potasu w 100 g produktu)

Kiwi to egzotyczny owoc, który znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki swojemu odżywczemu działaniu kiwi znalazło swoje miejsce także w kosmetyce. Oprócz sporej ilości potasu jedząc kiwi uzupełnimy niedobory fosforu, wapnia, witaminy C oraz innych składników mineralnych i witamin. Dzięki zawartości luteiny oraz zeaksantyny kiwi poprawi kondycję naszych oczu, chroniąc przed rozwojem zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Pomidory (282 mg potasu w 100 g produktu)

Standardowy pomidor ważący około 170-180 g pokryje w połowie nasze zapotrzebowanie dzienne na witaminę C. Aby nie dopuścić do zniszczenia witaminy C nie powinno łączyć się pomidorów z surowymi ogórkami. Dodatkowo pomidory mogą się okazać świetnym wyborem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ 100 g pomidorów to tylko 18 kcal.

Grejpfruty (277 mg potasu w 100 g produktu)

Grejpfruty to egzotyczne owoce cytrusowe o charakterystycznym smaku, który można pokochać lub znienawidzić. Mają tylu swoich zwolenników, co przeciwników. Jeżeli jednak chcesz uzupełnić swój poziom potasu możesz sięgnąć po ten egzotyczny owoc. Dodatkowo grejpfruty są świetnym źródłem witaminy C oraz beta-karotenu. Jeżeli chorujesz na cukrzycę możesz sięgnąć po grejpfruty, ponieważ ich indeks glikemiczny jest niski (20).