Naturalne dodatki do yerba mate

Zastanawiasz się jaką smakową yerba mate kupić tym razem? Zamiast sztucznych aromatów postaw na naturalne dodatki, a Twoja yerba nabierze nowego smaku. Przygotowaliśmy dla was kilka popularnych dodatków, które podzieliśmy na trzy kategorie: owocowe, ziołowe i korzenne. Ostatnią kategorię polecamy raczej doświadczonym mateistą, którzy lubią smak korzennych przypraw. Natomiast owocowe i ziołowe dodatki przeznaczone są dla większości fanów yerba mate. Nie bój się eksperymentować i wypróbuj własne pomysły, możesz także łączyć kilka dodatków jednocześnie tworząc bardzo ciekawe smaki i aromaty, a nasz artykuł potraktuj tylko jako inspirację. Korzystanie z naturalnych dodatków do yerba mate nie tylko zmieni jej smak, ale także może wspomóc proces odchudzania, sprawdzi się w walce z dolegliwościami trawiennymi i dostarczy Twojemu organizmowi wielu wartościowych składników.

Owocowe dodatki do yerba mate

Skórka owoców cytrusowych
Skórka owoców cytrusowych to chyba jedna z najczęściej dodawanych rzeczy do yerba mate. Świetnie sprawdza się zarówno do klasycznej yerba mate na ciepło, jak i do tej przygotowywanej na zimno, terere. Wystarczy sparzyć lub dokładnie wyszczotkować owoc, a następnie zetrzeć jego skórkę na tarce. Jakie owoce cytrusowe wybrać? Na pewno warto spróbować yerby z dodatkiem skórki cytryny, pomarańczy, grejpfruta, czy limonki.

Miąższ owoców cytrusowych
Skoro do yerba mate możemy dodać skórki owoców cytrusowych to dlaczego nie dodać ich miąższu? Koniecznie wypróbuj pomarańczę, pomelo i cytrynę. Miąższ cytrusów zawiera sporo witaminy C, dzięki czemu może okazać się nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem. Polecamy zarówno do yerby na ciepło, jak i do terere.

Jagody goji
Jagody goji to niezwykle zdrowe owoce, które zyskują olbrzymią popularność w ostatnim czasie. Zawierają niesamowicie wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Bardzo ciężko je dostać w naszym kraju w naturalnej postaci, jednak do yerba mate sprawdzą się suszone jagody goji. Wystarczy wrzucić kilka owoców do suszu i zalać wodą. Nasza yerba mate zyska słodki posmak i bardzo ciekawy, owocowy aromat.

Suszony ananas
Przeraża Cię goryczka yerba mate lub dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z suszem ostrokrzewu paragwajskiego? Spróbuj dodać suszonego ananasa, który nada jej słodkości i zmniejszy goryczkę. Można dodać również ananas kandyzowany, jednak jest to dużo mniej zdrowa opcja. Suszony ananas świetnie smakuje z yerba mate na zimno, jak i na ciepło.

Suszone morele
Morele to kolejna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią goryczki yerba mate. Pokrój w drobną kosteczkę jeden lub dwa suszone owoce i połącz z suszem. Zaparz na ciepło lub przygotuj terere. Yerba mate nabierze słodkości i bardzo ciekawego aromatu moreli.

Wiórki kokosowe
Coś dla fanów kokosa! Wiórki tego niezwykle smacznego orzecha mają zastosowanie w kuchni i nadają się do przygotowania deserów, zup, a nawet obiadów. Dlaczego więc nie dodać go do yerba mate? Spróbuj i poczuj aromat kokosa, a już nigdy nie będziesz pić innej yerba mate. Nasza redakcja uwielbia ten dodatek, który gorąco polecamy także wam.

Ziołowe dodatki do yerba mate

Mięta
Mięta jest bardzo częstym dodatkiem ziołowych odmian yerba mate. Ma ona charakterystyczny smak, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Ponadto o jej właściwościach zdrowotnych dla organizmu nie musimy wspominać, ponieważ każdy doskonale wie, że jest ona wykorzystywana w medycynie naturalnej naszego kraju od wielu lat. Wystarczy dodać susz mięty do yerba mate i możemy się cieszyć doskonałym naparem. Jeżeli przygotowujesz terere koniecznie spróbuj dodać świeże liście mięty, które również świetnie się sprawdzą.

Rumianek
Rumianek pospolity to bardzo popularna roślina, która ma wiele korzystnych właściwości. Między innymi ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, kojąco wpływa na nasz żołądek i jelita, uspokaja i pomaga zasnąć. Jest także świetnym i zdrowym dodatkiem do yerba mate. Wystarczy dodać suszony koszyczek rumianku do swojej ulubionej yerba mate i napój przygotować w klasyczny sposób.

Koper włoski
Koper włoski to roślina, której owoce zawierają flawonoidy, sterole i olejek eteryczny. W ziołolecznictwie ma zastosowanie przy dolegliwościach trawiennych, wzdęciach, pobudza wydzielanie żółci i likwiduje uczucie pełności. Wystarczy naszą klasyczną yerba mate zmieszać z odrobiną suszonego owocu kopru włoskiego, a otrzymamy zdrowy napar o aromacie nieco podobnym do anyżu.

Szałwia
Szałwia lekarska to dodatek, który możemy polecić przede wszystkim kobietom, ponieważ jest to doskonałe ziele, które pielęgnuje skórę, wspomaga trawienie i świetnie sprawdza się w dolegliwościach miesiączkowych i menopauzalnych. Dodatkowo warto wspomnieć, że szałwia lekarska ogranicza potliwość. Dodaj odrobinę suszonych liści szałwii do yerba mate i ciesz się zdrowym, ziołowym naparem bez zbędnych sztucznych aromatów.

Lipa
Lipa to dodatek do yerba mate, który może nam pomóc w walce z przeziębieniem. Jeżeli czujesz, że coś Cię zbiera i chcesz wspomóc swój organizm w ciężkich momentach koniecznie skorzystaj z suszonego kwiatu lipy. Tak przygotowana yerba mate wspomoże także proces oczyszczania naszego organizmu z toksyn.

Korzenne dodatki do yerba mate

Goździki
Goździki to przyprawa, którą większość ludzi kojarzy z grzanego wina czy piwa. Niewiele osób jednak wie, że żucie goździków doskonale sprawdza się w walce z bólem zęba, a nawet jest polecane osobą, które walczą z nieświeżym oddechem. Ponadto goździki to także znany, naturalny afrodyzjak. Możesz go dodać do yerba mate, która nabierze ciekawego korzennego aromatu.

Anyż
Charakterystyczne gwiazdki anyżu mają działanie rozkurczowe i doskonale wpływają na nasz układ trawienny. Jeżeli lubisz tą popularną korzenną przyprawę możesz także dodać ją do swojej ulubionej yerba mate. Anyż naszym zdaniem przeznaczony jest raczej dla doświadczonych mateistów, którzy lubią korzenne aromaty i goryczkę yerba mate.

Cynamon
Jeżeli uwielbiasz cynamon tak jak my dodaj go także do yerba mate. Wystarczy dodać szczyptę do suszu, aby otrzymać bardzo fajny smak cynamonu w naparze. Można go także połączyć z innymi przyprawami korzennymi. Cynamon sprawdza się między innymi w walce z infekcją drożdży, poprawia pamięć, regulację poziomu cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu LDL.