Jajecznica na 10 sposobów. Z czym zrobić jajecznicę?

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań w naszym kraju. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, zdrowa i pożywna. Możesz ją zjeść na śniadanie, kolację, a zawijając w tortillę zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Aby się nie nudziła możemy łączyć jajka z różnymi dodatkami. Zapraszamy do sprawdzenia naszego zestawienia 10 dodatków do jajecznicy. Mamy nadzieję, że zainspirujemy Cię do przygotowania jajecznicy. Pamiętaj, że wymienione przez nas dodatki to nie wszystko, możesz je także łączyć ze sobą tworząc bardzo ciekawe kompozycje smakowe. Koniecznie podziel się z nami w komentarzu z czym Ty robisz jajecznicę. Jesteśmy ciekawi waszych propozycji!

Boczek wędzony
Boczek wędzony to chyba jeden z najbardziej popularnych, a zarazem najbardziej smacznych dodatków do jajecznicy. Wystarczy pokroić go w kosteczkę lub paski i podsmażyć na patelni, następnie dodając jajka. Gdy masz tłusty kawałek boczku możesz go podsmażyć na patelni, a wytopiony tłuszcz od razu posłuży Ci do przygotowania jajecznicy. Tym sposobem unikniesz konieczności dodawania innego tłuszczu typu olej kokosowy, czy masło.

Boczniaki
Boczniaki to grzyby, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Jedząc je dostarczymy organizmowi między innymi sporo minerałów m.in. magnez, wapń, żelazo, fosfor czy selen. Dodatkowo zawierają komplet witamin z grupy B oraz witaminę C. Co ciekawe wyizolowany z boczniaka beta-glukan fenomenalnie wpływa na odporność naszego organizmu, a nawet może zwalczać niektóre nowotwory. Jak zrobić jajecznicę z boczniakami? Wystarczy je umyć, osuszyć i pokroić, a następnie podsmażyć kilka minut na patelni. Boczniaki idealnie komponują się, jak większość grzybów, w połączeniu z cebulą.

Cebula
Cebula to tanie, smaczne i niezwykle zdrowe warzywo należące do rodziny amarylkowatych. Każdy z nas nie raz się z nią spotkał, jednak nie wszyscy wiedzą, że idealnie pasuje do jajecznicy nadając jej bardzo ciekawego smaku. Wystarczy ją obrać, posiekać, a następnie podsmażyć np. na maśle, do momentu aż lekko się zarumieni. Pamiętaj jednak, aby jej nie spalić, ponieważ zbyt podsmażona może zrobić się gorzka. Cebulę można połączyć z innymi składnikami, między innymi z grzybami, pieczarkami, boczniakami czy szczypiorkiem, tworząc bardzo ciekawe kompozycje smakowe.

Grzyby leśne
Grzyby leśne mają tylu zwolenników ilu przeciwników. Jedno trzeba przyznać – są niezwykle smaczne. Jeżeli również i Ty należysz do grona fanów grzybów leśnych koniecznie dodaj je do jajecznicy. Polecamy połączyć grzyby ze wspomnianą wcześniej cebulą. Pamiętaj, żeby jeść tylko grzyby, które znasz. Jakie grzyby pasują do jajecznicy? Warto spróbować borowiki, maślaki, podgrzybki, czy kurki. Jak przygotować jajecznicę z grzybami? Podsmaż je i podduś przez około 20 minut (w zależności od rodzaju grzyba czas może się różnić), na maśle z dodatkiem soli, pieprzu.

Pestki dyni
Pestki dyni to jeden z dodatków do jajecznicy, o którym możesz nie wiedzieć. Niezwykle smaczne, a zarazem bogate w witaminy i kwasy tłuszczowe, które wzmocnią odporność Twojego organizmu. Wystarczy je uprażyć na patelni przez kilkadziesiąt sekund ciągle mieszając, a następnie dodać jajka. Jeżeli jeszcze nie miałaś/miałeś okazji spróbować jajecznicy z pestkami dyni koniecznie musisz to nadrobić. Gorąco polecamy!

Pieczarki
Pieczarki to doskonała alternatywa dla osób, które nie znają się na grzybach leśnych. Są łatwo dostępne w sklepach, nie są bardzo drogie, a są niezwykle smaczne. Niektórzy je obierają, inni wolą tylko opłukać i pokroić w plasterki lub kosteczkę. Podsmaż je przez chwilę np. na maśle, dodaj jajka, wymieszaj i gotowe. Możesz jeść pyszną jajecznicę z pieczarkami. Warto wspomnieć, że oprócz sporej ilości witamin, minerałów posiadają także białko zawierające prawie wszystkie aminokwasy.

Pomidory
Pomidory zawierające likopen, który jest bardzo silnym antyutleniaczem, to doskonały i zdrowy dodatek do jajecznicy. Są bogate w witaminę C, K, E i A. Warto także wspomnieć o sporej ilości potasu. Jak zrobić jajecznicę z pomidorami? Wystarczy je umyć i pokroić w kosteczkę, a następnie chwilę podsmażyć na patelni. Aby poprawić walory smakowe i sprawić, że nasza jajecznica będzie lekkostrawna sparz pomidory przed krojeniem i ściągnij z nich skórkę. Do jajecznicy z pomidorami świetnie komponuje się cebulka oraz różnego rodzaju zioła (np. zioła prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek).

Por
Por to warzywo, które ma miejsce nawet w nowoczesnej fitoterapii, gdzie jest polecane na bóle reumatyczne. Ze względu na zawartość żelaza (2.10 mg/100 g) jest idealnym dodatkiem dla osób cierpiących na niedokrwistość. Jajecznicę z porem przygotowujemy podobnie jak ze szczypiorkiem. Wystarczy go umyć, posiekać i dodać razem z jajkami na patelnię.

Szczypiorek
Czosnek szczypiorek, bo tak brzmi pełna nazwa tej rośliny, to popularny dodatek do jajecznicy. W wielu polskich domach wykorzystuje się go od pokoleń. Jest tani i możemy go kupić praktycznie w każdym sklepie, a nawet sami wyhodować w doniczce i stanie się piękną, a zarazem praktyczną ozdobą wnętrza. Jeżeli chcesz przygotować jajecznicę ze szczypiorkiem wystarczy, że go umyjesz, posiekasz i dodasz razem z jajkami na patelnię. Możesz także przygotować jajecznicę klasycznie bez dodatków, a później posypać ją posiekanym szczypiorem.

Szpinak
Jeżeli szpinak kojarzy Ci się tylko z amerykańską bajką Popeye musisz szybko to zmienić. Niezwykle bogate w przeciwutleniacze (beta-karoten, witamina C, luteina) zielone liście polecane są m.in. przy walce z miażdżycą. Wysoka zawartość magnezu świetnie wpłynie na osoby zestresowane. Wadą szpinaku jest jednak zawartość szczawiowego, dlatego nie powinny go jeść osoby z kamicą nerkową. Jak przygotować jajecznicę ze szpinakiem? Wrzuć na patelnię garść umytych liści, dodaj sól i poczekaj aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodaj jajka i wszystko razem wymieszaj. Smacznego!