Przepis na idealny stek – jak usmażyć? Sprawdź nasz poradnik

Czerwone mięso ma tylu zwolenników co przeciwników. Jedną z najbardziej popularnych jego form podania są steki, które odpowiednio przygotowane smakują wyśmienicie, a przy okazji dostarczą naszemu organizmowi sporo wartości odżywczych. Jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że przygotowanie idealnego steka wołowego to nie lada wyczyn. Mimo to, że sam proces przygotowania nie jest ani czasochłonny, ani nie wymaga olbrzymich umiejętności, to sporo osób na początku ma z tym problem. Jeżeli próbowałeś/próbowałaś już przygotować steka i wyszedł suchy lub gumowy nie zniechęcaj się i sprawdź nasz poradnik, dzięki któremu Twój stek będzie smakował tak jak w drogich restauracjach.

Wybór mięsa na stek

Przede wszystkim zapomnij o mięsie z marketów, które jest przechowywane w opakowaniach próżniowych. Jest ono zazwyczaj niskiej jakości. Odwiedź lokalnego rzeźnika lub sklep z mięsem, gdzie w takiej samej, a nawet bardzo często niższej cenie kupisz mięso wysokiej jakości. Jeżeli nie ma w Twojej okolicy dobrego sklepu z mięsem poszukaj informacji na ten temat przyglądając internet. Co ciekawe w dzisiejszych czasach możesz kupić odpowiednie mięso także przez internet, ponieważ wiele dobrych producentów mięsa realizuje zamówienia na odległość i bez trudu wyśle Ci mięso, które będzie świeże i niezwykle smaczne.

Wybieraj mięso, które ma strukturę marmurkowatą, czyli z drobnymi przerostami tłuszczu. Takie mięso po usmażeniu będzie nie tylko kruche, ale również soczyste i bardzo smaczne. Należy jednak pamiętać, aby nasz stek nie składał się z samego tłuszczu.
Jaki kawałek wołowiny sprawdzi się jako stek? Przede wszystkim warto sprawdzić T-Bone steak, ribe eye steak, polędwicę, rostbef i antrykot. Są to najpopularniejsze kawałki, z których na pewno będziemy bardzo zadowoleni. Niektórzy robią również steki np. z ligawy, która jest tańsza, ale na pewno będą one twardsze i mniej soczyste.

Smażenie steka

Na początku wyciągnij mięso z lodówki. Przed wrzuceniem na patelnię musi mieć temperaturę pokojową, aby wysmażyło się równomiernie. W zależności od grubości mięsa i kilku innych czynników powinno wystarczyć 30-60 minut.

Gdy Twoje mięso nabrało już temperatury pokojowej możesz przejść do smażenia. Rozgrzej bardzo solidnie patelnię. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze wrzucone na patelnię mięso bardzo szybko zamknie pory, a co za tym idzie zamknie w sobie wszystkie soki, dzięki którym stek nie będzie gumowy, ani suchy. Smaż mięso z każdej strony przez odpowiednią ilość minut, w zależności od tego jaki poziom wysmażenia steka chcesz uzyskać. Sprawę może ułatwić termometr do mięsa, jednak jeżeli takiego nie posiadasz po prostu kontroluj czas. Poniżej przedstawiamy popularne poziomy wysmażenia steków wołowych (dla mięsa o grubości około 2 cm).

Blue (bardzo krwisty)

Poziom wysmażenia dla prawdziwych smakoszy. Smaż steka przez około 1 minutę z każdej strony (temperatura około 60 stopni Celsjusza). Mięso w dotyku jest miękkie i gąbczaste, a po jego przekrojeniu wypływa z mięsa nadal krew.

Rare (krwisty)

Smaż z każdej strony po około 2 minuty (temperatura około 60 stopni Celsjusza). Taki stek posiada chrupiącą skórkę, ale w środku jest praktycznie surowy. Stek krwisty jest dosyć popularny i ceniony przez wielu fanów wołowiny.

Medium-rare (średnio krwisty)

Smaż steka około 3 minuty z każdej strony (temperatura około 63-65 stopni Celsjusza). Jest to dosyć popularna metoda wysmażenia wołowiny. Mięso po przekrojeniu ma lekko różowy kolor, ale nadal wypływają z niego soki. W dotyku jest sprężyste i miękkie.

Medium (średnio wysmażony)

Smaż steka 5-6 minut z każdej strony (temperatura około 70-72 stopni Celsjusza). Po przekrojeniu stek jest bladoróżowy i sprężysty.

Well done (dobrze wysmażony)

Stek dobrze wysmażony wybierany jest przede wszystkim przez osoby, które dopiero zaczynają swoje przygody ze stekami. Z każdej strony smażymy mięso przez około 8 minut (temperatura około 78 stopni Celsjusza). Stek po przekrojeniu jest wilgotny.

Odpoczynek

Odpoczynek to bardzo ważny element przygotowywania perfekcyjnego steka. Po ściągnięciu z patelni przełóż go na talerz lub deskę i przykryj drugim talerzem lub owiń folią aluminiową. Odczekaj około 5 minut. W tym czasie soki zawarte w mięsie unormują swoją temperaturę, dzięki czemu stek nie będzie gumowy, ani twardy.

Z czym podać steka?

Przede wszystkim po usmażeniu steka nie zapominaj o przyprawach. To właśnie przed samym podaniem warto go posolić i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wiele fanów steków korzysta także z rozmarynu oraz innych przypraw.

Podczas smażenia możesz na mięso położyć łyżkę masła czosnkowego, które po roztopieniu nada mu bardzo fajnego smaku i aromatu.

Jeżeli masz ochotę na dodatki to nie widzimy problemu. Steka warto podać z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami, świeżą surówką, a nawet z chrzanem czy sosem bbq. Możliwości są nieograniczone i zależą tylko od Twojego gustu. Życzymy smacznego!